BLOG

Tümü

bitki-caylarinin-faydalari

Bitki Çaylarının Faydaları

on Jan 16, 2023
İçindekiler 1 Bitki Çaylarının Faydaları 2 Bitki Çaylarının Faydaları Nelerdir     2.1 Limon Otu;     2.2 Amber Çiçeği;     2.3 Aspir Çiçeği;     2.4 Rezene;     2.5 Zencefil;     2.6 Anason;     2.7 Meyan Kökü; 3 Keyifle Tüketebileceğiniz Bitki Çaylarımız     3.1 Ayurveda Herbs & Ginger;     3.2 Refreshing Mint;     3.3 Get the Power;     3.4 Tropical Sun; 4 Ayurveda Herbs & Ginger 5 Get the Power 6 Refreshing Mint 7 Tropical Sun 8 Yerba Mate Bitki Çaylarının Faydaları Çaylar, Camellia Sinensis olarak adlandırılan bitkinin yapraklarından elde edilmektedir. Çayların hepsi farklı üretimlerden geçer ve tam da bu noktada ayrılırlar. Siyah çay fermente edilerek tadını, rengini almaktadır. Yeşil çay, Çinlilerin kavurarak, Japonların ise buhar uygulaması ile elde ettiği bir çay çeşididir ve yeşil çay fermente edilmez. Oolong çayı yarı fermente olmuş bir çayken, beyaz çay en az işlem gören çay olarak karşımıza çıkmaktadır. Bitki çayları ise daha farklı bitkilerden elde edilmektedir. Bu çayların hiç birisi ilaç olarak algılanmamalı sadece dengeli tüketimi ile faydalarından yararlanılmalıdır.    Bitki Çaylarının Faydaları Nelerdir Rezene, zencefil, anason, meyan kökü, limon otu, papatya, amber çiçeği, aspir çiçeği, ayçiçeği, bamya çiçeği gibi bitkilerin vücudumuz için birçok faydası bulunmaktadır.  Limon Otu; Halk arasında melisa otu olarak geçen limon otunun vücuda tepeden tırnağa faydası bulunmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren limon otu, vücudu hastalıklara karşı korur ve kötü maddelerin vücuttan dışarı atılmasını hızlandırılmasını sağlar. Aynı zamanda kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlarken sinir sisteminin sağlıkla çalışmasına yardımcı olur ve stres ile kaygıya iyi gelmektedir. Strese bağlı uykusuzluk problemine ve baş ağrılarına iyi gelir. Ayrıca regl dönemlerinde yaşanan ağrıları hafifletmektedir.  Sindirim sistemi içinde bir çok faydası olduğu için hazımsızlık ve şişkinliğe iyi gelmektedir. Cilt yenileyici özelliği sayesinde ciltte parlaklık sağlıyor ve güçsüz saçları güçlendirerek, saç dökülmesini azaltırken parlaklık kazandırmaktadır. Limon otunu kullanırken dikkat edilmesi gerekilen noktalar; hamileler ve bebeklerde asla kullanılmamalı. Tansiyon, kronik hastalıkları olanlar kullanmamalı. Hızlı alerjik reaksiyon gösterenler doktoruna danışmadan tüketmemeli. En önemlisi dengeli ve doğru tüketimi sağlanmalıdır. Amber Çiçeği; Soğuk algınlığına iyi gelirken, öksürüğü keser ve ateşin düşmesine yardımcı olur. Antibakteriyel özelliği sayesinde vücudun temizlenmesini sağlar ve cildin güzelleşmesine yardımcı olur. C vitamini bakımından çok zengin olan amber çiçeği bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca karbonhidrat emilimini yavaşlatırken, kan şekerini dengeler. Aynı zamanda metabolizmanın sağlıklı çalışmasını sağladığı için kilo vermeye yardımcı olur. Safra kesesi problemlerini ve karaciğer problemlerini azaltır. Dengeli ve doğru kullanılması faydalarından yararlanmanız için önemlidir. Aspir Çiçeği; Yıllardır gribal enfeksiyonlarda kullanılan aspir çiçeğinin anavatanı Arabistan yarımadasıdır. Pakistan, İran ve Hindistan’da sıkça tüketilen aspir çiçeğinin bir çok faydası bulunmaktadır. Güçlü bir antibakteriyel olan aspir çayı, kandaki kötü kolesterol sayısını azaltmaya da yardımcı olur. Ayrıca gribal enfeksiyonlarda tüketildiğinde terleme yaparak toksinlerin vücuttan atılmasını sağlamaktadır. Sindirimi düzenleyerek kabızlık gibi sorunlara da iyi gelmektedir.  Omega – 3 yağ asidi kadar etkili olan aspir çiçeğinin kendi yağı sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuttaki serbest radikallerin artışının önüne geçer, hastalıklara karşı direnci arttırır ve alerjik reaksiyonları önlemektedir. Midenin fonksiyonlarını düzenlemesiyle birlikte kusma ve bulantıya da iyi gelir. Sindirim sorunları yaşayanlar yemeklerden sonra bir bardak tükettiklerinde faydalarını gözlemleyecektir. Dengeli ve doğru kullanılması faydalarından yararlanmanız için önemlidir. Rezene; Hepimizin bildiği ve genelde mutfaklarımızda bulunan rezenenin saymakla bitmeyecek faydası bulunmaktadır. Depresyon ve stres dönemlerinde sakinleştirici etkisi bulunurken, kasları gevşetmesi sayesinde rahatlatıcı özelliğe de sahiptir. Vücuttaki ödemin dışarı atılmasına ve idrar yolu enfeksiyonlarına da iyi gelmektedir. Ses kısıklığının tedavisinde de kullanılan rezene ayrıca cildi canlandırır ve cildin dokusunun yenilenmesini sağlar. İçeriğinde bol miktarda mineral ve vitamin bulunmasından ötürü bağışıklığı güçlendirmesine yardımcı olur ve hastalıklara karşı direnç kazandırır. Sindirimin güçlenmesine yardım eder bu sayede mide ağrılarına da iyi gelmektedir. Zencefil; Çayını doğru ve dengeli tükettiğiniz takdirde; Hazımsızlığa beyin sağlığına kanser riskini azaltmaya, kan şekerinin düzenlenmesine katkıda bulunmaya, kilo vermeye ve mide bulantısına iyi gelirken ayrıca kötü kolesterolün düşmesine yardım eder. Anason; Özellikle kadınların tüketmesi gereken anason regl dönemi yaşanan şiddetli ağrılara iyi gelmekte ve anne sütünü arttırırken, doğum sonrası ağrılarını azaltmaktadır. Sakinleştirici etki yaratmasından ötürü migren ataklarının şiddetini azaltır ve stres, uykusuzluk, depresyon gibi sorunlara karşı etkili rol oynadığı gözlemlenmiş ve uykuya dalmayı kolaylaştırdığı bilinmektedir. Mideyi ve sindirim sistemini rahatlatır ve  hazımsızlığa iyi gelir ayrıca mide bulantısı, kusma ishal gibi rahatsızlıkların çözülmesine yardımcı olur. Bebeklerin gaz çıkarmasını kolaylaştırır.  Meyan Kökü; Karaciğer sağlığını koruyan meyan kökü, ülser ve hazımsızlığa da iyi gelmektedir.       İltihaplanmaya bağlı ağrıları geçirir. Ağız yaralarını iyileştirir. Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi sorunlara da iyi gelmesinden dolayı kış aylarında çok fazla tercih edilir. Vücuttaki ödem ve toksinlerin atılmasında yardım eder.  Regl ağrılarını hafifletmeye yardım eder. Keyifle Tüketebileceğiniz Bitki Çaylarımız Ronnefeldt’in eşsiz bitki çaylarını tüketerek hem keyifli deneyimler elde ederken hem de bir çok faydasından yararlanabilirsiniz. Ayurveda Herbs & Ginger;  Tam bir şifa kaynağı içerdiği bitki çeşitliliği ile lezzetli bir deneyim. Zencefil, rezene, anason, meyan kökü, limon otu, melisa, gül, böğürtlen yaprakları, tarçın ve karabiberden oluşan muhteşem bir harman! Refreshing Mint;  Nane ve limon otu sayesinde hem vücudunuz için hem de dişleriniz için bir çok faydası bulunuyor. Ayrıca yazın çaylı kokteyllere ve soğuk çaya en çok yakışan harman. Get the Power;  İsmi gibi güçlü bir harmana sahip olan get the power, amber çiçeği, böğürtlen yaprakları, kola bitkisi, mürver çiçeği, portakal kabukları ve frenk üzümü içermektedir. En çok beğenilen bu çay tatlılarınızın yanına da çok yakışacak. Tropical Sun;  Ananas parçaları, elma parçaları, papaya parçaları, mango parçaları, portakal dilimleri, aspir çiçeği, gül yaprakları ve içerdiği ayçiçeği ile hem bitkilerin hem meyvelerin oluşturduğu inanılmaz bir lezzet!
yeni başlayanlar için ronnefeldt

Yeni Başlayanlar için Ronnefeldt Dünya Çayları Rehberi

on Dec 27, 2022
İçindekiler 1 Dünya Kültüründe Çayın Önemi 2 Dünya Çayları Nelerdir?     2.1 Güney Afrika     2.2 Sri Lanka     2.3 Japonya     2.4 Çin     2.5 Hindistan 3 Dünya Çayları ve Yerel Çaylar 4 Irish Whiskey Cream 5 Masala Chai 6 Morgentau® 7 Rooibos Chocolate Heaven 8 Vanilla Rooibos Dünya Kültüründe Çayın Önemi Çay, bilimsel adıyla Camellia Sinensis bitkisinin yapraklarının ve tomurcuklarının sıcak ya da kaynayan suda demlenmesiyle elde edilen bir içecektir. Tüm tarihçiler tarafından çayın kaynağının Çin olduğu bilinmektedir. Rivayetlere göre Eski Çin’de 5000 yıldan fazla bir zaman önce çayın tüketilmeye başladığı ileri sürülmektedir. O tarihlerde, dönemin Çin İmparatoru Shen Nong,  insanların hastalıklarına çare bulmak istiyor, bu sebeple bir gün aldığı karardan dolayı dağlarda yürüyüş yapmaya başlayan İmparator’un, bitki yapraklarını deneyerek gözlemlerini defterine yazdığı ve çinlilerin çay ile bu şekilde tanıştığı düşünülüyor.  Dünyada ve Türkiye’de sevilerek tüketilen çayın tarihçesi düşündüğünüzün aksine çok daha eskilere dayanmaktadır. Geçmiş tarihlerde hastalıkları tedavi etmek için kullanılan ve mucize olarak görülen çay, zaman ilerledikçe günlük hayatta da keyifle tükettiğimiz bir içecek olarak yerini almaya başlamıştır. Japonya, Vietnam ve Hindistan gibi farklı bölgelere yayılan çay 18. yüzyılda Portekiz’e ulaşmıştır. Çin’den giden çay uzmanlarının çay endüstrisini bu alanlara da yayması, geliştirmesi ve İngiltere’den sonra Portekiz’e ulaşması ile birlikte artık Avrupa’da da tüketilmeye başlanan çay, evrensel bir içeceğe dönüşmüştür. (Gürsoy D. , 2005) Tarihin içerisindeki değişimi ile sanatsal bir ritüele dönüşmüştür diyebiliriz. Çin’de, keyifli bir vakit geçirme şekli olarak karşımıza çıkan çay, Japonya’da yeni bir kültürü doğurmuş ve ardından da batının öğleden sonra tükettiği bir alışkanlığı haline gelmiştir. Aslında çay kelimesinin kökeni Çin’e dayanmaktadır. Batı Avrupa dillerinin çay anlamındaki tea, tee, the, vb. sözcükleri Fuji lehçesinde ‘ti’ olarak telaffuz edilmektedir.Türkçedeki çay sözcüğü ise Kuzey Çin telaffuzundan gelmektedir. (Eberhard W. , 2000) Dünya Çayları Nelerdir? Dünya’nın birçok ülkesinde çok sık tüketilen yeşil, beyaz, oolong, rooibos ve siyah çaylar Ronnefeldt’in kendine özgü harmanlarıyla zenginleştirilmiştir. Çin’den Güney Afrika topraklarına kadar uzanan çayın bu yolculuğunu okumadan önce bence bir fincan çayınızı hazırlayın çünkü okuma esnasında çay içmek isteyeceğinize eminim. Siz çaylarınızı yudumlarken gelin hep beraber, çayın üretildiği topraklara ufak bir gezintiye çıkalım. Güney Afrika Dünyada sadece Güney Afrika’daki dağların eteklerindeki kızıl çalı bitkisinden elde edilen Rooibos çayları, dünyanın farklı yerlerinde yetiştirilmeye çalışılmış olsa da başarılı olunamamıştır. Bu eşsiz ve Güney Afrika’ya özgü olan endemik bitki, yerlisi olan halk tarafından 22 bin yıldır bilinmektedir. Kafein oranı çok düşük olan Rooibos çayının birçok faydası vardır. İçerdiği kateşin maddesinden kaynaklı kanserle savaşma özelliğine sahip olan rooibos daha kolay uyumanızı ve rahatlamanızı sağlayacaktır. Bunların yanı sıra zengin mineraller içeren rooibos çayı zayıflamanıza da yardımcı olacaktır. Ronnefeldt 200 yıldır Güney Afrika’da özenle topladığı kızıl çalı bitkisi ile eşsiz rooibos çayını bizlere ulaştırmıştır. Ronnefeldt’in özel harmanlarıyla Rooibos çayları; Chill Out with Herbs İçerisinde böğürtlen yaprakları, melisa, portakal, ayçiçeği yaprakları, peygamber çiçeği bulunduran muhteşem kokusuyla sizleri büyüleyecek olan bu özel harmanı kışın keyifle tüketeceğinize eminiz. Vanilla Rooibos  İçerisinde sadece vanilla ve rooibos olan bu çay sizlere yumuşak bir içi sağlayacaktır. Rooibos Chocolate Vanilla ve kakao kabukları içeren bu harmanı tekrar tekrar içmek isteyeceksiniz. Rooibos Cream Orange Portakal kabukları, doğal aroma içeriğiyle kış mevsimine yakışacak, içinizi ısıtacak bir çay. Sri Lanka Dünya’nın tartışmasız en popüler çayının üretildiği Sri Lanka, English Breakfast çayına ev sahipliği yapmaktadır. Makas kullanılmadan 2 yaprak bir tomurcuk şeklinde elle toplanan bu popüler çay, Ronnefeldt’in kaliteli işçiliği ve özverisiyle, orjinal tadını koruyarak içiminize hazır.  Japonya Çayın kültür oluşturduğu ve üretildiği yerleri düşündüğümüzde ilk akla gelen ülkelerden birisidir Japonya.  Uzun ve tarihi geçmişe sahip olan çay, yıllardır Japonya’nın en değerli kültür öznesidir. Japonya yeşil çayda, Çin ile yarışan ve iki ayrı üretim metodunun oluşmasının nedenlerinden birisi olmuştur. Uzmanlar tarafından yeşil çayın birçok faydası olduğu belirtilmektedir. Yağ yakımına yardımcı olmasıyla, zayıflamaya destek olmaktadır. Kateşin maddesi içermesinden ötürü kanserle savaşma rolünü taşıdığı bazı araştırmalarda gözlemlenmiştir.  Çin Çin topraklarında çay, başlarda hastalıkların çözümünde ilaç olarak kullanılmış köklü bir geçmişe sahiptir. Eski yıllarda mucizevi bir içecek olarak düşünülen çayın üretimi Çin’de; oolong çayı , beyaz çay, yeşil çay ve siyah çay olmak üzere oldukça çeşitlidir. Birçok faydası bulunan bu çayların içimi de oldukça keyiflidir. Beyaz çay ve kavun birleşimi ile farklılık denemek isteyenlere Ronnefeldt’in White Melon çayı doğru bir tercih olacaktır. Zengin içeriği ile rahatlamak isteyenlerin vazgeçilmezi, Chinese Spring; ebegümeci, aynısafa ve doğal çarkıfelek meyvesi ile içenleri kendine mest ediyor. Sade yeşil çaylardan sıkıldıysanız,  Huckleberry Friend, Ginger Twist, Lychee Goji ve imza çaylarından olan Morgentau tam size göre! Hindistan Eşsiz baharatları ile popülerlik kazanan Hindistan, çay üretimi konusunda da oldukça gelişmiş. Hindistan’ın muhteşem baharatları gibi popülerlik kazanan Masala Chai da son dönemlerin en popüler çaylarından biridir. Özellikle Latte yapımında kullanılarak, hepimizin bildiği Chai Tea Latte içeceği ile karşımıza çıkmaktadır. Assam Bari ve Earl Grey çaylarına da ev sahipliği yapan Hindistan’da siyah çay artık kült haline gelmiş diyebiliriz! Ronnefeldt’in orjinal harmanları ile Irish Whiskey-Cream ve Black Coconut çaylarını denemenizi öneririz. Dünya Çayları ve Yerel Çaylar Dünya çayları, çay bitkisinin yetiştirilmeye elverişli olduğu topraklar olması açısından, yerel çaylara kıyasla çok daha lezzetli ve içim olarak keyiflidir. Çayın yetiştirilmesinde coğrafi olarak uygunluk çok önemli bir yere sahiptir. Sri Lanka’nın English Breakfast çayı, Güney Afrika’nın Rooibos’u, Çin’in Beyaz çayı, Çin ve Japonya’nın Yeşil çayları, Hindistan’ın baharatlı Masala çayı, bu toprakların kültürüyle benimsenmiş ve özellikle bu bölgelerde yetiştirilen eşsiz lezzetlere sahip çaylardır. Ne yazık ki başka bölgelerde yetiştirilemeyen bu çayları dünyanın en büyük markalarından 200 yıllık bir geçmişe sahip Ronnefeldt’in internet sitesinden satın alabilirsiniz.     ÖNEMLİ NOT: Bitkisel çayların kullanımına geçmeden önce, doktorunuza danışmanız ve çayın size fayda sağlayıp sağlamayacağını öğrenmeniz tavsiye ediyoruz. Aynı zamanda, baş ağrısına kalıcı bir çözüm için uzman bir doktora danışmayı ihmal etmeyiniz.